ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΔΑΠΕΔΩΝ

 Για να συζητήσουμε τα προγράμματα γυαλίσματος με υψηλές στροφές, θα πρέπει να καταλάβουμε την χημεία της παρκετίνης που χρησιμοποιείται σ’ αυτά τα προγράμματα. Οι ακρυλικές παρκετίνες και οι φυσικές ιδιότητές τους είναι σχεδιασμένες γύρω από τρία βασικά συστατικά: τα πολυμερή, το κερί και τους πλαστικοποιητές.
Τα πολυμερή είναι το πιο σημαντικό μέρος της παρκετίνης.
Οι ιδιότητες συντήρησης και φθοράς - που περιέχουν τη γυαλάδα, σκληρότητα, ανθεκτικότητα, αφαιρετικότητα, αντιολισθητικότητα και η αντοχή στο  «σκάσιμο», στα σημάδια από τα παπούτσια, στην κονιορτοποίηση, την απώθηση βρωμιάς, στα απορρυπαντικά και το νερό – είναι λειτουργίες του βασικού   πολυμερούς.
Όλα τα υπόλοιπα χημικά που προστίθενται στην δημιουργία της παρκετίνης χρησιμοποιούνται στην τροποποίηση των φυσικών ιδιοτήτων των πολυμερών, αλλά οι βασικές επιθυμητές ιδιότητες καθαρίζονται από την επιλογή του πολυμερούς.
Το δεύτερο βασικό συστατικό σε μια παρκετίνη είναι ένα άλλο πολυμερές που λέγεται ‘’ κερί’’. Όπως το βασικό πολυμερές, το κερί είναι συνθετικό αλλά  είναι διαφορετικό στη σύσταση απο το αυθεντικό πολυμερές.
Η λειτουργία του κεριού σε μια παρκετίνη είναι να του δώσει την απαιτούμενη γυαλιστικότητα. Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κερί τόσο περισσότερο γυάλισμα δέχεται η παρκετίνη. Παρ’ όλα αυτά το πολύ κερί κάνειτην παρκετίνη μαλακή και πιο επιρρεπή στο ‘’σκάσιμο’’ και στη συσσώρευση ρύπων.
Οι πλαστικοποιητές μπορεί μερικές φορές να είναι διαλύτες που βοηθούν στη δημιουργία φιλμ και εξατμίζονται καθώς το φιλμ στεγνώνει.
Άλλοι πλαστικοποιητές παραμένουν μέσα στο φιλμ κατά την διάρκεια της ζωής του για να δίνουν ελαστικότητα. Διάφοροι συνδυασμοί αυτών των συστατικών είναι υπεύθυνοι για τις επιδόσεις των παρκετινών που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Έχετε αυτό στο μυαλό σας καθώς θα δούμε τις πραγματικότητες και τους μύθους στο γυάλισμα με υψηλές στροφές.

Μύθος
Οι παρκετίνες που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα υψηλών στροφών πρέπει να  έχουν σύσταση ‘’θερμοπλαστική’’

Πραγματικότητα
Όλες οι παρκετίνες είναι θερμοπλαστικές. Θερμοπλαστικό είναι απλά ο όρος που χαρακτηρίζει ένα υλικό που είναι ρευστό, παραμορφώνεται ή γίνεται‘’πλαστικό’’ όταν θερμανθεί.Αυτό το υλικό μπορεί να διαφέρει σε ανθεκτικότητα, σκληρότητα, και σημείο τήξης ή ρευστοποίησης. Τα θερμοπλαστικά υλικά περιέχουν οτιδήποτε μεταξύ ατσαλιού, γυαλιού, πλεξιγκλάς ως βουτύρου και παρκετίνης.

Μύθος
Το υψηλόστροφο γυάλισμα προκαλεί λιώσιμο των στρωμάτων της παρκετίνης.

Πραγματικότητα
Το υψηλόστροφο γυάλισμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ελεγχόμενο‘’ξύσιμο’’ που έχει σαν αποτέλεσμα την φυσική απομάκρυνση ή την λείανση του πάνω στρώματος της παρκετίνης που φθείρετε. Η λείανση αυτή δημιουργεί αυξημένη γυαλάδα στο δάπεδο. Αν το προσωπικό σας χρησιμοποιεί πρόγραμμα υψηλών στροφών για γυάλισμα, μπορεί να χρειάζεστε πέντε έως έξι στρώματα παρκετίνης πάνω στο δάπεδο για δύο λόγους:
1) Τα διαδοχικά στρώματα παρκετίνης θα κρύψουν τις ατέλειες του δαπέδου ειδικά μετά τον βαθύ καθαρισμό.
2) Επειδή το γυάλισμα αφαιρεί με το ξύσιμο μέρος του φιλμ διατρέχετε τον κίνδυνο να φθείρετε πρόωρα το δάπεδο χωρίς να χρησιμοποιείτε πρόσθετα στρώματα παρκετίνης. Διαδοχικά στρώματα παρκετίνης έχουν ως αποτέλεσμα λεία επιφάνεια που αντανακλά το φως ομοιόμορφα δίνοντας υψηλή γυαλάδα.

Μύθος
Η δυσκολία αφαίρεσης της παρκετίνης από το δάπεδο ή του βαθύ καθαρισμού οφείλετε στο υψηλόστροφο γυάλισμα.

Πραγματικότητα
Όλες οι παρκετίνες χάνουν κάποια από την αφαιρετικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου. Η δυσκολία στην απομάκρυνση παρκετίνης που συντηρείτε υψηλόστροφα είναι συνήθως ο χρόνος που η παρκετίνη έχει παραμείνει στο δάπεδο και όχι απο χημικές ή φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν η παρκετίνη γυαλίζεται.
Επειδή η αφαιρετικότητα της παρκετίνης μειώνεται με το χρόνο, είναι σημαντικό οι παρκετίνες που χρησιμοποιούνται σε ένα πρόγραμμα συντήρησης με υψηλές στροφές να έχουν άριστεα χαρακτηριστικά αφαιρετικότητας.